Edvin Wilson. Foto: ©Cyclesport.se – [no link]
ALCUDIA, SPANIEN ::: 24-årige Edvin Wilson från Tranemo i södra Västergötland är nu inne i de sista förberedelserna inför starten på sin andra säsong som professionell. Cyclesport.se träffar honom på den spanska cykelön Mallorca tillsammans med hans nya lagkamrater i Team Joker-Merida.
Den tretton man starka truppen samlade på stranden i Alcudia för fotografering. Foto: ©Cyclesport.se
Under några intensiva dagar på den norra delen av Mallorca har den taiwanesiska cykeltillverkaren Merida samlat en stor del av världens cykelpress för att presentera sina produktnyheter och många av de cyklister som får sponsring och stöd från varumärket. Vid sidan av världsstjärnorna i Lampre-Merida och Merida Multivan´s MTB-team finns continental team och representanter för utvecklingsprojekt på olika nivåer.
Merida har en stark förankring i Skandinavien med Norge och Stian Sport som första och största distributör av märket. Bland de 150(!) cyklister som sponsras i Sverige och Norge så tillhör Edvin Wilson de allra bästa svenskarna i skaran. När sportchefen i hans nya team, Joker-Merida tar till orda så förklarar han både att Edvin är lagets första utlänning någonsin och att han gärna ser fler svenskar i sitt lag i framtiden, särskilt svenskar som redan ingår i Merida-familjen.
– Det är en mycket proffsig organisation, berättar Edvin om de första månadernas intryck från teamet. För hans del så har vintern inneburit en flytt till ett lag som har en betydligt större budget än Team CykelCity.se som han tidigare tävlade för.
– Jag är väldigt imponerad av människorna som jobbade i Team CykelCity.se, de gjorde ett enormt arbete med väldigt små medel och vi fick ett fantastiskt tävlingsprogram, beskriver Wilson som inte tycker att man kan jämföra de båda teamen utan pekar istället på väldigt olika förutsättningar. Joker-Merida har fler folk som tar hand om olika uppgifter i laget och samtidigt en lite annan typ av tävlingsprogram.
– Det blir fler etapplopp än i det program jag körde ifjol.
Joker-Merida kör igång med tävlandet redan den 23:e februari med endagarsloppet Beverbeek Classic i Belgien. Edvin finns dock inte med i truppen tills dess. Efter en otäck vurpa på Wendes 2-dagars 2011 så ådrog han sig en nyckelbensfraktur som skapar spänningsvärk både på cykeln och vid sidan av. En operation var planerad tidigt på våren men de svenska läkare som tittat på skadan skjuter ingreppet på framtiden.
– Det känns lite som att sjukvården inte riktigt tar problemet på allvar, för mig är det inte cyklingen som blir mest lidande av problemen. Jag kan cyklar utan ingrepp men cykelkarriären varar inte hela livet och jag vill kunna ta ett vanligt jobb utan begränsningar av ett nyckelben som kan rättas till bara jag får den vård jag behöver, förklarar han. – Laget har hjälpt mig mycket med positionen på cykeln. Jag sitter mycket bättre idag med den experthjälp med bikefit, en annorlunda vinkling av höger bromshandtag gjorde att spänningarna i nacken släppte och inte alls bevärar mig som tidigare.
Team Manager Gino van Oudhove har basat över teamet genom många säsonger. Foto: ©Cyclesport.se
Joker-Merida-teamet har lång erfarenhet om vad som krävs för att utvecklas inom cykelsporten. Stjärnor som Edvald Boasson-Hagen, OS-trean Alexander Kristoff, Gabba Rasch och lars-Petter Nordhaug är bara några exempel på cyklister som startat sin internationella karriär under Van Oudehoves ledning.
En pro-karriär är ett av målen för slitvargen Edvin. Med sin åkstyrka blir han ofta den som hjälper till för att kratta manegen för sina lagkamrater. Det är inte så många tävlingar som passar för att göra toppresultat för en cyklist av den typ som Edvin är.
– Jag trivs med att vara hjälpryttare, det är fantastiskt att kunna jobba fram åkare som t.ex. Ahlstrand som ofta levererar över mållinjen. Glava Tour of Norway förra året var helt otroligt, då blir man riktigt nöjd.
När det gäller egna resultat så är det främst fyra tävlingar på första halvåret som hägrar. Vårens EuropaTour-tävlingar i Danmark med bl.a. GP Herning passar de riktiga arbetshästarna fint och Edvin har fått lagledingens stöd att satsa hårt på just de loppen. Teamet har många duktiga klättrare och för den långa och förhållandevis tunga svensken så betyder det att han kommer att köra en del tävlingar som ger honom tuffa utmaningar. Det blir istället tempoloppen på dessa tävlingar som kan ge honom fina resultat.
– Ifjol startade jag säsongen med tempoloppet i Driedaagse van Westflaanderen utan speciell tempoträing och snittade då 49 km/tim i drygt åtta minuter så visst finns det möjligheter.
Internationella tempoetapper är dock inte att likna med de tempolopp som vi oftast ser på svenska mästerskapen. Det är kortare lopp som ofta är tekniska och kräver både mod, skicklighet och kraft att kunna hantera accelleration ut ur kurvor och in i korta branta backar. De timslånga sejourer på raka vägar i skogen som SM bjuder på är riktigt tråkiga tycker Edvin och vill därmed tona ner hans chanser att lyckas bra i ett sådant sammanhang.
– SM-linjet har hög prioritet för mig. Inför i år så är jag inte i något lag i Sverige, jag kör för Borås CA och kommer nog att vara ganska ensam från klubben. Jag kommer kunna lägga upp mitt lopp på det sätt som jag själv anser bäst under tävlingens gång och det kan förhoppningsvis fungera bra.
Edvin håller sällan tillbaka med offensiv körning på tävlingarna. Han anser att det körs för dåligt på många svenska tävlingar och menar många cyklister skulle bli mycket bättre om de bara vågade tävla istället för att sitta i klungan och tro att man skall kunna vinna. Det finns alltid någon cyklist eller något lag som har intresse av attackera och han menar att man bara lurar sig själv i det långa loppet när man inte gör tävlingarna också till riktigt bra träning.
– Jag blir ofta frustrerad och förbannad över att det inte körs. Om en grupp kommit iväg så går det riktigt sakta i klungan, som ett distanspass på vintern ungefär, då kan man lika gärna attackera annars är ju loppet kört iallafall, menar han. – Jag är väl inte alltid överens med stallorder, speciellt inte på kortare och mindre lopp, då är det bara att köra för att försöka vinna och få riktigt bra träning. Går det inte så går det inte, men det kommer alltid nya tävlingar.
För oss som följer de svenska tävlingarna så kommer det sannolikt bli flera tillfällen att se Edvin tävla under året.
-jag har inte helt klart med vad jag kommer att köra i Sverige ännu, förutom SM. När det inte är några UCI-tävlingar så kommer jag förhoppningsvis att köra på hemmaplan, avslutar Edvin.
Att vara proffscyklist handlar om mycket mer än att bara cykla fort, att vänta på fotografer som skall ge bästa möjliga porträtt av laget är ett av många uppdrag. Foto: ©Cyclesport.se