Halverad mängd skräp trots dubbelt deltagarantal




Stor skräpbehållare vid sidan av vägen gjorde det enkelt för cyklisterna att bli av med skräp från fickorna vid loppets skräpzoner. – [no link]

MORA ::: PRESSMEDDELANDE:
I samband med CykelVasan, Sveriges i särklass största mountainbikelopp, uppmanade arrangörerna deltagarna att inte slänga skräp i naturen. De 8000 deltagarna hörsammade uppmaningen och de kastade betydligt mindre skräp än tidigare år.

– Vi såg inga poliser ute i skogen som skrämde deltagarna att inte skräpa ner, men helt klart har den nya nedskräpningslagen inspirerat oss som arrangör och jag är säker på att många deltagare också är medvetna om att den finns eftersom lagen fått ganska mycket uppmärksamhet i media, säger Jonas Bauer, Vasaloppets VD.

Deltagarinformation

Vasaloppet uppmanade alltså på olika sätt deltagarna i CykelVasan att inte slänga sitt skräp i naturen. Dels genom att sprida budskapet att den nya nedskräpningslagen är betydligt strängare, dels att CykelVasan är ett miljödiplomerat arrangemang och till största delen går i ett naturreservat.

Kommunikationen till deltagarna skedde i form av tryckt information på det kuvert som varje deltagare får med sin nummerlapp, på stora skyltar vid start och utmed banan som uppmanade att ”Här bor inte din mamma, ta med skräpet i mål” samt via alla speakrar vid start och på alla kontrollerna.

– Ingen skulle kunna säga att man inte nåtts av budskapet att inte kasta skräp i naturen, berättar Per Strid, Vasaloppets informationschef.

Skräpzoner

Vid alla vätskekontroller finns alltid sopkärl och ansvariga som ser till att hålla rent, så där är det inget problem med nedskräpning . Problemet uppstår mellan kontrollerna. Vasaloppet hade till årets lopp placerat ut stora skräpbehållare som cyklisterna relativt lätt kunde kasta skräpet i utan att behöva stanna. Missade man fanns skräpet samlat runt omkring skräpbehållarna vilket underlättade för städpatrullen. Före varje skräpbehållare satt skyltar med texten ” 200 meter till skräpzon”. Cyklisterna kunde då förbereda sig och tömma fickorna på skräp.

Enervit, som sponsrar CykelVasan med energidryck, bidrog också till uppmaningen genom att belöna alla som hade skräp med sig i mål med en sportdrycksflaska värd 50 kronor. Även den uppmaningen gick fram eftersom de 6000 flaskorna tog slut!

Direkt efter loppet städas hela sträckan mellan Sälen och Mora av IFK Mora Alpina klubb:

– Jag har varit med i många år och blev mycket positivt överraskad i år av att deltagarna inte hade kastat skräpet hur som helst, säger Johan Frost från IFK Mora alpina klubb.

Projektet för att minska nedskräpningen kommer nu att anpassas till Vasaloppets vintervecka. Det kommer att bli fler skräpzoner på strategiska platser med tydlig märkning. På vintern förfogar Vasaloppet över fler kanaler att kommunicera budskapet i: storbildsskärmar, egen radiokanal, tidningen Vasalöparen, hemsida och framförallt genom direktkommunikationen till deltagarna i utskick.

– Målsättningen är att få skidåkarna att ta ett större ansvar och förändra attityden till att kasta skräp i naturen, avslutar Jonas Bauer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *