PRESSMEDDELANDE FRÅN VÄTTERNRUNDAN: För många av Sveriges motionärer är en lång väntan äntligen över. Den här helgen arrangeras Vätternrundan, som blir först ut av de stora motionsloppen sedan pandemin startade. På fredagskvällen går första start för Vätternrundan 315 kilometer, ett lopp som har anpassats utifrån gällande restriktioner.
Förra året ställde Vätternrundan om till en hemmavariant, precis som så många andra motionslopp i Sverige. I år har hela arrangemanget flyttats från den traditionella helgen i juni till september, på grund av pandemin. Och i helgen är det äntligen dags för alla motionärer som har väntat på att få delta i något av de klassiska storloppen i Sverige.
– Det blir en magisk känsla att se cyklisterna ge sig i väg från torget i Motala igen, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Vi har gjort en hel del förändringar, framför allt i start, mål och depåer för att följa de restriktioner som gäller. Och vi har uppmanat alla deltagare att lämna familjen hemma. I år blir det framför allt en cykelfest ute på banan.
Vätternrundan-helgen startar med MTB-Vättern på torsdagskvällen, därefter går Vätternrundan 315 km fredag-lördag samt Halvvättern, Vätternrundan 100 km och 30-årsjubilerande Tjejvättern söndagen den 5 september. Första start för Vätternrundan 315 kilometer går 19.30 på fredagskvällen och därefter startar cyklisterna varannan minut under större delen av natten för att ta sig 31,5 mil runt Vättern. Årets lopp är längre än någon gång tidigare och med fler mörkertimmar eftersom det körs i september.
– Vi tror att det blir ett episkt lopp, där vi kommer att bjuda deltagarna på en alldeles speciell upplevelse, säger Oskar Sundblad. Vi ser fram emot en härlig cykelhelg och det ser ut att bli riktigt bra väder för cyklisterna hela helgen.
Många av deltagarna i Vätternrundan gör sin första runda, medan andra har cyklat många, många gånger. En enda deltagare har kört varje runda sedan starten 1966, Stig Johansson från Fagersanna som på fredagskvällen ger sig ut på sin 56:e Vätternrunda. Förra året cyklade han ensam runt Vättern och han har en given plats när första startgrupp ger sig i väg.
En som däremot aldrig har cyklat Vätternrundan förut och förbereder sig på årets äventyr är journalisten och programledaren Ann Söderlund.
– Jag är otroligt taggad, säger hon. För mig är allt som är lopp en utmaning, och för mig är det avgörande att jag har ett lopp att se fram emot när jag tränar. Det blir lättare att träna och så är det ju barnsligt kul att få medalj.
Vätternrundan 315 km är den 56:e i ordningen, inklusive förra årets hemmavariant. I premiären 1966 var det 344 cyklister som drog i väg runt Vättern. Årets lopp har knappt hälften så många deltagare som ett normalår, cirka 9 000 jämfört med de 23 000 som brukar vara anmälda.
Fakta om Vätternrundan 315 km:
• Den första Vätternrundan genomfördes 1966 med 344 startande och 334 som fullföljde. Synpunkterna inför premiärrundan på loppets längd var många. Men initiativtagarna, professor Sten-Otto Liljedahl och cykelhandlare Ewert Rydell, kunde garantera att det inte var någon fara på taket. ”Bara man tar rundan som en motionstur och har 40-50 träningsmil i benen.”
• Årets arrangemang har anpassats efter restriktionerna, framför allt har förändringar gjorts i start, mål och depåer. Över hela banan finns förstärkt coronainformation, bland annat 150 skyltar som uppmanar alla cyklister att hålla avstånd. Det finns också fler än 300 hygienpunkter med handsprit längs banan.
• Årets Vätternrundan 315 km lockar drygt 1 200 debutanter.
• 614 368 deltagare har fullföljt Vätternrundan sedan 1966.
• Sju cyklister har kört 50 lopp eller fler.
• Årets närmare 9 000 anmälda cyklister i Vätternrundan 315 km har cyklat nästan 37 000 rundor ihop – det motsvarar 1 100 000 mil runt Vättern eller knappt 277 varv runt jorden.
• Under årets lopp äts 90 000 släta bullar, 5 000 kilo bananer, 1 500 kilo saltgurka och det dricks 12 000 liter sportdryck. Men i depåerna finns mer att välja på för cyklisterna. Där finns saft, vatten, blåbärssoppa, kaffe, bullar, saltgurka och sportdryck. I Jönköping och Hjo serveras lagad mat.
• 1983 fullföljde fler än 10 000 loppet för första gången.
• 2015 slogs nytt deltagarrekord i Vätternrundan med 20 002 startande. 19 352 fullföljde.
• Varje år generar Vätternrundan cirka 10 miljoner kronor till föreningarna runt Vättern som på olika sätt hjälper till med arrangemanget.
• Som det första stora idrottsarrangemanget i Sverige blev Vätternrundan certifierat enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.
• 1984 infördes hjälmtvång i Vätternrundan.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.