– – Programmet för den svenska landsvägscupen offentliggjordes av Cykelförbundet i mitten av december. Fem lopp ingår i cupen, tre av dessa är lopp som inte tidigare haft denna status. Cyclesport.se har kollat närmare på de olika deltävlingarna och talat med Anders Bromé på SCF om cupen.
Det är Marcus Svensson (tidigare Argon18) och Edit Wilson (Borås CA) som står som regerande cupmästare inför årets tävlingssäsong. Cupen har genomgått en del förändringar och det är hela tre nya lopp på programmet. Precis som under 2015 så är det fem deltävlingar.
Inga GP-lopp, 3 elitmotionslopp och båda klasserna på alla deltävlingar
Nytt för i år är att både damer och herrar äntligen kör samtliga deltävlingar på samma lopp. Tidigare så har man brottats med att det rent organisatioriskt inte funnits plats för två tävlingsklasser hos alla arangörer.
– Det är uttalat hos SCF att både herr- och damklass skall vara likställda. Klasserna är olika till sin storlek och det gör bl.a. att damjuniorer startar tillsammans med damelit. Vår förhoppning är att fler lag/klubbar skall kunna vara på plats och tävla när vi har båda klasserna på samma plats på samma dag. Vi hoppas även att detta skall öka intresset för tävlingarna som sådana, förklarar Anders Brommé som är den på Svenska Cykelförbundet som jobbar med sammansättningen av 2016-års cup.
För herreliten så var det två korta varlopp i cupen 2015, dessa finns inte med 2016, båda har ersatts med linjelopp.
Tre lopp är nya för cupprogrammet, samtliga är elitmotionslopp, dvs. motionslopp med gemensam start. Cupklasserna har separat startgrupp så vitt Cyclesport.se erfar.
– Ambitionen är att höja status på SCF´s arrangemang, SWE Cup och SM är sådana arrangemang. Det handlar om att göra bra och säkra tävlingar, utmanade lopp både vad gäller konkurrens och tävlingstid. Man skall helt enkelt vara en av landets bästa för att vinna en sammanlagd cupseger. Vi vill ha längre tävlingsdistanser och då handlar det om linjelopp istället för varvlopp, fortsätter Anders.
Cyclesport.se har kikat igenom de olika loppen och dess förutsättningar. Det är fortfarande en bit kvar till säsongen och all information finns inte tillgänglig från arrangörerna, särskilt inte för damklasserna.
Kinnekulle Cyclassic, 23-24 April
Loppet startar och går i mål i Götene. Tävlingen arrangeras av CK U6, en förening som årligen arrangerar U6 Cycle Tour, ett av Europas största ungdomsetapplopp och tillika Sveriges största etapplopp för junior och elitklasserna. CK U6 är flerfaldig SM-arrangör. Cyclassic har körts sedan 2010 med lite varierande bansträckning. 2015 års upplaga kördes två gånger på ett 70 km långt varv. Båda varven går över Kinnekulles branta norrsida upp till Högkullen, samma backe som varit med på SM 2009 och 2014. Ett nytt varv kommer att presenteras inom kort. Det skall köras tre gånger för en total tävlingsdistans om drygt 180 km.
Herreliten kör sin cuptävling på lördagen medan damerna har sin cuptävling på söndagen. Söndagens bana är ett 29,5 km långt varv med passering över Högkullen.
Tävlingen innehåller flera partier med kantvind och totalt fyra tuffa backar. Det är långt från Högkullen till målet i Götene så den klättringen är ingalunda avgörande, även om den sållar agnarna från vetet. De två senaste årens segrare ingår båda i Bliz-Meridas trupp, Pierre Moncorgé 2015 och Matti Manninen 2014. Separat damklass har funnits sedan 2015 då Louise Rundqvist, IF Mantra Sport vann tävlingen.
Roslagsvåren, 22 Maj
Ett annat nytillskott i cupprogrammet är Roslagsvåren. Loppet har körts för motionärer sedan 1972 och körs i området norr om Stockholm på mindre vägar, i vacker omgivning ute på landsbygden. Det varierar mellan öppna fält och skogspartier. Viss risk för kantvind finns som kan påverka loppet medan backarna är förhållandevis korta och har mindre påverkan. Det är kända träningvägar för alla cyklister som tränar i norra Stockholmsregionen. Loppet körde senast 2013. Arrangör för cuptävlingen är Stockholms CF medan motionsloppet samma dag arrangeras av Fredrikshofs IF. Loppet är utannonserat till 150 km för både damer och herrar.
85e Västboloppet, 3 juli
Den småländska bruksorten Burseryd står värd för ett av Sveriges mest klassiska lopp. Årets upplaga av Västboloppet är den 85e i ordningen. Den bana som använts de senaste åren har ett eller två grusvägspartier per varv som är 16,5 eller 18 km. Vissa år har man valt att köra Bokskogsbacken med efterföljande utförskörning på grus, andra år har det partiet varit för farligt att tävla på. Oavsett så är loppet det hårdaste på hela cup-programmet.
Det är det långa grusvägspartiet som avgör tävlingen. Den smala vägen som leder fram till grusvägen tillåter inga stora omflyttningar inom klungan. Är man långt bak i början så kommer det att kosta mycket kraft att ta sig fram. Grusvägen har två stigningar, en slakmota och sedan en 300 meters backe som lutar upp mot 13% i sina brantaste partier. Varvet körs nio eller tio gånger och sliter hårt på cyklisterna. Det är tveklöst de starkaste åkarna som är kvar på slutet. Marcus Svensson (Argon18) vann här 2015 och Matti Manninen (Bliz-Merida) vann 2014.
Damklassens lopp körs på samma bana. Hanna Laxholm (Borås CA) vann 2014 och Hanna Nilsson (Autoglas Wetteren/Åhus CK) tog hem segern 2015.
Ringenloppet, 23 Juli
Här på Cyclesport.se har vi kallat Ringeloppet för Sveriges enda riktiga kermesse. Loppet har både en bansträckning och en körning som liknar de lokala tävlingarna i Belgien som många använder sig av som uppbyggnad på våren. Det korta varvet som körs på små vägar på landsbygden mellan gårdar och öppna fält och en kort total distans inbjuder till offensiv körning, oftast motiverad av en dräpande kantvind. Startfältet brukar ha cyklister från Danmark, vana kantvindsåkare, som är med och sätter högsta fart från start. Loppet körs för 14:e gången 2016.
Det var dansk segrare i herrklassen det senaste året genom Jonas Aan (Riwal), 2014 års segrare var den regerande cupmästaren Marcus Svensson (Argon18). I damklassen var Edit Wilson (Borås CA) senaste segrarinnan. Sara Penton (CK Nollåtta) vann 2014.
Tre Berg, 3 September
Swe Cup 2016 både börjar och slutar på Västgötabergen i Skaraborg. Sista deltävlingen körs med start och mål i Skara. Loppet arrangeras av nybildade Tre Berg CK, ifjol var det Skara Cykelklubb som stod för premiärupplagan av loppet. Det är en utmanande bansträckning som namnet till trots inte är så kuperad som man skulle kunna tro. Inledningsvis så är det stor risk för kantvind som sträcker ut fältet. Det är tre platåberg som skall passeras, alla har sina tuffa stigningar. Precis som på premiärloppet i cupen så skall Kinnekulles norrsida övervinnas några mil före målet. Här avgjordes pallplatserna 2015.
Tre Berg är en riktigt fin tävling som håller hög klass. Både banan och distansen är en utmaning i likhet med många internationella lopp. Det är ett perfekt lopp för en cupfinal. Det hårda loppet kan ge omkastningar i den sammanlagda ställningen i cupen.
Första segrare i tävlingen blev Alexander Wetterhall (Team Tre Berg-Bianchi). Någon officiell damklass fanns inte 2015.
Sammantaget en bra cup med hopp om framtiden
SWE Cup tar ett steg framåt tycker vi på Cyclesport.se. Extra roligt är det att veta att det finns fler starka arrangörer ute i landet som kan erbjuda fina linjelopp även till framtida cupsäsonger.
Det kan vara ett vinnande drag att gifta cupen med stora motionsarrangemang. Med många motionscyklister på plats och ett bra område för team att visa upp sig så har man genom detta tilltag ökat reklamvärdet hos de svenska elitlagen betydligt. Sponsorers pengar är det som får hjärtat att slå i cykelsporten. Här finns inga publikintäkter eller fast arenareklam att hämta pengar från. Elittävlingarna behöver visas upp för en stor publik tillsammans med arrangörer som långsiktigt tjänar pengar på sporten och ser cupen som en tillgång som ökar intresset för deras lopp.
SWE Cup – Landsväg 2016:
23 April – Kinnekulle Cyclassic, Götene
22 Maj – Roslagsvåren, Upplands Väsby
03 Juli – 85e Västboloppet
23 Juli – Ringenloppet till minne av Frans Desaix
03 September – Tre Berg