Michael Rasmussen. Foto: Niklas Instedt – [no link]
HERNING, DANMARK ::: Från 1998 till våren 2010 var danske Michael Rasmussen konstant dopad, dessa uppgifter framkom under dagens presskonferens i Herning. Kyllingen, som den späde bergsspecialisten kallas, hade själv kallat till pressmötet där han förklarade att han nu kört sin sista cykeltävling. Under de två senaste säsongerna har han varit kapten i det danska continentalteamet Christian Watches där även svenska Sebastian Balck ingår från och med i år, någon tävling med de båda på startlinjen blev det aldrig.
– Jag vet inte mer än vad som står i dagens pressmeddelande förklarar Sebastian Balck för Cyclesport.se när vi söker honom för en kommentar efter dagens presskonferens. Svensken skrev på för Christian Watches-Onfone och var inställd på en säsong med Rasmussen som kapten. När vi pratade med Balck tidigare i vinter så förklarade han att laget har en tydlig antidopingpolicy och att man jobbar aktivt för att förebygga eventuellt fusk.
Christina Watches-teamet bildades runt Michael Rasmussen inför tävlingssäsongen 2011. Han hade då haft två säsonger i Mexico respektive Italien efter att ha avtjänat en tvåårig avstängning för brott mot whereabouts-reglerna i antidopingregelverket. Regelbrottet bestod i att han uppgivit fler vistelseort under ett förberedande träningsläger inför Touren de France 2007 samt att han uteblivit från tre oannonserade test-tillfällen. Hans dåvarande arbetsgivare sparkade honom på stående fot, trots att han då bar den gula ledartröjan med tre minuters marginal, ett avsked som teamet senare tvingades betala ca sju miljoner kronor i skadestånd för till Rasmussen.
När det kallades till presskonferens idag så var det ingen som förväntade sig något annat än ett fullständigt erkännande från 38-åringen. När stallchefen i Christian Watches-Onfone startade pressmöten var det med orden ”Det är äntligen dags att göra upp med tiden som varit”. Därefter kom bekännelsen av en karriär stöpt i dopingbruk från tiden som en av världens främsta MTB-cyklister och vidare som hyllad landsvägscyklist med bergatröjan i Touren som en av de främsta meriterna.
Det som förvånar i berättelsen är både omfattningen och kontinuiteten av bruket av EPO, kortison, tillväxthormon, testosteron, insulin och blodtransfusioner. Trots avstängningen från sommaren 2007 till sommaren 2009 så fortgick dopingen.
– Jag förstår att jag har lurats och ljugit, det vil jag råda bot på och ta mitt straff, förklarade Kyllingen.
I Danmark har regeringen gjort det som borde göras i Sverige, att den organisation som har hand om bekämpningen av dopingmissbruk är skiljd från idrottsrörelsens organisation så att jobbet kan göras utan konflikt med sin huvudman eller tankar om hänsyn till enskilda idrotters eller idrottares anseende. Antidopingbyrån i Danmark (ADD) har varit en samtalspartner för Rasmussen inför erkännandet och en avstänging är nu att vänta som en konsekvens av det han nu berättat.
Karriären är över för Rasmussen. Hembo inrymmer att det finns möjlighet att Michael kommer att återvända till teamet i rollen som sportchef när han avtjänat sitt straff.