Årets Spanien Runt presenterat – Tuff och kärvande säger Kessiakoff


Läs mer på lavuelta.es

MADRID, SPANIEN ::: Under lördagen avtäcktes bansträckningen för årets upplaga av Spanien Runt. Det är 68:e gången det röda loppet som avslutar grand tour-säsongen körs. Det talas om en vuelta med rekordmånga klättringar, men Sveriges stora hopp Fredrik Kessiakoff beskriver den som på många sätt lik fjolårets upplaga när Cyclesport.se ställer frågan.

Den 68:e upplagan av Spanien Runt avgörs mellan den 24:e augusti och den 15:e september. Under lördagen presenterades årets bansträckning av organisationen Unipublic i Madrid.

Cykelmediernas granskning av etapperna gav ett snabbt eko om att den tuffaste vueltan någonsin kommer att köras i år. Det är 13 bergsetapper, sex plattetapper, ett 38 km långt individuellt tempolopp och ett lagtempo över 27 km som inleder den tre veckor långa tävlingen.

Cyclesport.se kontaktade Fredrik Kessiakoff, den stora svenska stjärnan i loppet de två senaste åren. Det blev bl.a. en etappseger 2012 för cyklisten som senare på hösten korades till Årets Postcyklist.

– Tävlingen är på många sätt lik fjolårets upplaga. Det är många toppmålgångar och Angliru istället för Bola näst sista dagen. Det är helt klart en tuff och krävande bansträckning, berättar Fredrik.

Tävlingen startar i provinsen Galicien. Loppets fem första etapper körs i detta nordvästliga hörn av Spanien, norr om Portugal. redan andra dagen ställs takten in genom målgången på kategori-1-klättringen Monte da Groba. Dag tre är det spurtarnas första uppgörelse med målgång i Valagarcía de Arousa.

Spanien Runt 2013 tar cyklisterna runt hela landet i ett varv som går moturs. Den sydligaste etappen i Andalucien körs en vecka efter starten och dagen före den första veckofinalen som följs av en vilodag.

Den andra veckan inleds med det knappt fyra mil långa tempoloppet i Tarzona. 38 km som passerar över Alto del Moncayo, kat. 3. Naturligtvis så hoppas vi på en ny svensk temposeger den här dagen. Fredkrik Kessiakoff har redan sagt i flera intervjuer att en topp-15 placering sammanlagt kan vara ett bra mål att sätt inför loppet, dä krävs det ett bra tempolopp, men inte ett så bra att all kraft som behövs de följande dagarna använts för tempoloppet.

De följande dagarna tar klungan genom Katalonien och upp till Pyrenéerna. Tre monsteretapper avslutar veckan i den tuffa bergskedjan på gränsen till Frankrike. En homage ges till Tour de France under lördagsetappen med start i Andorra och målgång på den franska sidan av gränsen med anledning av att det loppet kör sin hundrade upplaga det här året. Målet är beläget i Peyragudes, samma etappmål som användes när Alejandro Valverde vann sin sista etapp i Touren. Efter en tuff klättring upp till Formigal på söndagen så väntar vilodag och finalvecka.

Även den avslutande veckan bjuder på tre bergsetapper. Dagen före varvloppet i Madrid skall cyklisterna ta sig upp på Alto de L´Angliru, 1,300 höjdmeter på 13 km ger en snittlutning på tio procent.

Fredrik tror inte att det är de stora backarna som kommer att vara problem i hans eventuella satsning på en bra plats sammanlagt:
– Om jag är i bra slag så är det en ok bansträckning. Jag tror dock att det är många kortare explosiva backar, då finns det många som är bättre än mig. Vi får se, förklarar han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *