Halva svenska landslaget på Meridas skivbroms-cross


– [no link]

GÖTEBORG ::: För ett tag sedan hade vi på Cyclesport.se möjlighet att testa Meridas skivbroms-utrustade crosscykel tillsammans med bl.a. VM-cyklisten och flerfaldiga svenska mästarinnan Kajsa Snihs. Nå står det klart att halva det svenska landslaget på kommande cross-VM valt att tävla på just den cykeln. Läs mer om våra intryck här.



Kajsa Snihs monterar på sina pedaler på Meridas CycloCross Carbon Team inför testturen.

Cykelcross är en underbar tävlingsdisciplin som tekniskt sett driver på utvecklingen på flera håll inom cykelbranschen. Fler och fler motionärer väljer att göra en stor del av sin träning på cross-cyklar, mycket beroende på att cykeln har ett flertal olika egenskaper bara genom att skifta mellan olika typer av hjul.

Den stora nyheten inom crossvärlden sedan ett år tillbaka är att man i likhet med MTB-cyklingen tillåter skivbromsar. Skivbromsen botar de flesta av de problem som skitiga förhållanden ger upphov till. Lera och grus som samlas på fälgarna skapar både kraftigt slitage och dålig bromsverkan med en klassisk fälgbroms.



Den nya ramen är helt och hållet konstruerad för att utrustas med skivbromsar. På bakgaffeln märks bl.a. den extra triangeln intill bromsfästet.

Cykeltillverkaren Merida från Taiwan är en av de producenter som befinner sig i främsta ledet vad gäller utveckling både inom cross och MTB. På sin utvecklingsavdelning i Tyskland har man jobbat hårt med att ta fram en skivbroms-cross som lever upp till alla dom krav som cyklister i världseliten kan ställa idag.

Cykeln presenterades för internationellt press för knappt ett år sedan. Cyclesport.se´s reportrar fick möjlighet att titta närmare på den tillsammans med den flerfaldiga svenska mästarinnan Kajsa Snihs.



Frambromsen är konstruerad med en liten skivdiameter vilket placerar bromsfästet närmare hjulcentrum än på andra typer av cyklar med skivbroms.


Den främre delen av ramen har en kraftig konstruktion som hanterar de ökade brytkrafter som uppstår när bromsverkan kommer längre ifrån gaffelns fäste i ramen.

Ram- och gaffeldesignen har varit ett ingenjörsprov med tanke på hur olika krafter påverkar framförallt de delar av gaffelbenen där fästet för bromsen är placerat samt den främre delen av ramen.

Bromsverkan på cykeln vi testade är distinkt, effektiv och mycket jämn även om vi kör i regn, lera eller torrt vägdam. Inte ens när vi testade cykeln med hårt pumpade däck i hög fart utför kunde vi märka att inbromsningar påverkade stabiliteten i gaffeln eller den vinkel som hjulet håller med och utan bromspåverkan.

Vår enkla slutsats är att Meridas konstruktörer lyckats hittat de metoder som krävs för att kompensera och bemöta den brytning som uppstår i det vänstra gaffelbenet vid inbromsning utan att behöva göra gaffelbenet kraftigare än på en vanlig landsvägscykel. Man inte låta bli att undra hur lång tid det nu kommer att ta innan vi får se samma teknik på landsvägscyklar?



Kajsa Snihs är en av tre svenska VM-cyklister som kör Merida-cyklar med skivbroms.

Kajsa Snihs pekar på de många fördelarna som skivbromsarna innebär. Hon är en av landets bästa MTB-cyklister och har tidigare varit med om övergången från fälg- till skivbroms på MTB. Hon är nu en av sex cyklister som är uttagna till att representera Sverige vid Cross-VM i Belgien sista helgen i januari.

Flera åkare i världseliten kör fortfarande med fälgbroms på grund av att många cykeltillverkare ännu inte knäckt den konstruktionstekniska nöten som de gaffelbensmonterade fästena presenterar.

I det svenska landslaget är det tre av de svenska åkarna som kommer till start med cyklar från Merida, alla med skivbroms. Det är Kajsa Snihs och Emil Linde från Merida Team Sverige samt Magnus Darvell Team Kalas.



Även den regerande svenske mästare Magnus Darvell är mycket nöjd med sin Merida med skivbroms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *