Gabriella Ekström är författaren bakom Lejontämjaren. – [no link]
STOCKHOLM ::: Idag släpptes den andra romanen om den franske proffscyklisten Mathieu Talabardons liv i sadeln. Gabriella Ekström från Stockholm är kvinnan bakom historien som speglar insidan av sport där alla som bara överlever är riktiga hjältar. Den första boken ”De som inte vann” vann läsarnas hjärtan. Cyclesport.se har pratat med författaren timmarna innan den andra boken, ”Lejontämjaren”, släpptes.
– Jag tycker mycket om honom. Jag kan inte tänka mig att man så enkelt kan hitta på en annan människa om det inte också är så att han är lite av ett alter ego. Han kan nog vara lite oborstad på utsidan och ha en del egoistiska egenskaper, men han har ett snövitt rättspatos, så beskriver Gabriella Ekström sitt förhållande till huvudkarraktären i sina två romaner, ”De som inte vann” och ”Lejontämjaren”.
Den unge franske proffscyklisten Mathieu Talabardon är en enkel och rättfram person med cyklistens egenheter och viljestyrka. I den första boken får vi följa hans liv under de tre veckor som utgör hans premiär i Tour de France. Det är en fängslande historia om livet i och utanför cykelsadeln. Redan åtta månader efter boken publicerades kommer nu uppföljaren.
Den här gången handlar det om vårklassikerna i Belgien. Den gula flaggan med det flamländska lejonet utbredd på den beryktade belgiska kullerstenen pryder omslaget. Mathieu har flyttat norrut och lever i den kalla hårda belgiska cykelvärlden. Gabriella vet vad hon pratar om när hon beskriver livet för ett proffs.
– Det handlar inte om att jag har sökt upp och intervjuat folk om deras vardag för att kunna skriva den här boken. Jag har levt med cykelsporten i femton år, därmed inte sagt att allas vardag ser ut just som hans, alla är individer, och det är en fiktiv bok
men jag har en ganska god bild av hur det kan se ut.
Gabriella har alltid skrivit, mest och bäst i skolan, säger hon själv. Efter en tid som cykelreporter och skribent på olika tidningar så föddes ett manus till den första boken.
– Det var ganska tidigt, redan runt 2001 började jag kladda på ett manus. Det var bara så pass att det fanns hundra sidor. Någon som sade sig vara duktig på cykel korrläste och var mer än lovligt negativ så projektet stannade av.
Under Tour de France 2009 fick manuset ett nytt liv. Inspirationen flödade för Ekström och nya rader skrevs. Det mesta av originalmanuset suddades ut och ersattes av ny text.
– Varför inte basera skönlitteratur runt cykelsporten tänkte jag, alla kan och vill inte läsa om mord och poliser. ”Skriv det du kan” sägs det ju, och det har jag gjort.
Gabriella lovar att det kommer att komma minst en bok till i serien, men det kommer att dröja längre tid än dom åtta månader som var mellan de två första böckerna. Nu väntar nämligen en helt annan karraktär som skall få liv i bokform. Vi hoppas få tillfälle att återkomma om det i framtida reportage.