STOCKHOLM ::: Under året har frågan om datachip för tid- och resultathantering blivit utredd. Frågan är huruvida svensk cykelsport behöver ett sådant system, vilka kostnader som är för knippade och vem som skall betala dom ca 4,5 miljoner kronor som systemet inledningsvis kräver. Tävlingskommitten vill att styrelsen för upp frågan på förbundsmötet.
”Införa chip är ett mycket stort steg och det måste vara förankrat i cykelsverige både när det gäller ansvar att kunna sköta systemet och kostnader som medför vid ett införande. Vi kommer behöva ha ca 30-40 ”chipskötare” runt om i landet för att system skall kunna vara i bruk på alla våra lopp. Kostnaderna är ca 4,5 miljoner och huvuddelen av detta kommer hamna på cyklisten eller klubben han/hon tävlar för. Till detta kommer kostnader som kommer läggas i första hand på kansliet när chipen skall registreras och skickas ut till klubbarna.
Tävlingskommittén föreslår därför att Styrelsen lämnar över frågan till Förbundsmötet i mars genom att styrelsen lägger ett förslag (motion) som Förbundsmötet får ta ställning till.”
…så skrivs det i tävlingskommittéens protokollsbilaga vid senaste styrelsemötet för Svenska Cykelförbundet. Det är konklussionen av en skriven rapport och enkätundersökningar till individer och distriktsförbund.
Under utredningen har olika frågor ställts för att få fram vinster och förluster med ett datoriserat system där varje enskild cyklist måste ha ett chip monterat på sin cykel, ett chip som med hjälp av av sensorer kan överföra information till datorer för att snabbt kunan få mellantider och ett underlag till slutlig resultatlista.
Det är framförallt tävlingar med stora startfält och där det kan vara mödosamt att få alla tider och startnummer på rätt plats i resultatlistorna som vinsterna uppstår för chip-systemet. Vinsterna med systemet är intressanta men inte överväldigande på tävlingar med förhållandevis få startande, liten publik och glest mellan cyklisterna vid målpassering.
En av de stora frågorna att lösa är just finansiering och drift. Ca 4,5 miljoner kroner räknar utredaren Thomas Rehn att systemet skall kosta att implementera, därtill kommer rekrytering och utbildning av ca 40 operatörer för systemet. Vid införande av systemet så kommer kostnaden för varje individ som vill vara med på en tävling att vara ca 1.000 kr, en engångskostnad som varje cyklist själv får betala.
Utredningen påpekar att ungdomsklassernas cyklister kan få hjälp med finansieringen av det in´dividuella chipet genom pengar från Handslaget.
Det ser idagsläget ut som att beslutet om den eventulla gigantiska investering som förbundet står inför hänförs till Förbundsmötet den 12:e mars. Det blir med andra ord hela cykelsverige som skall ta beslutet.
Debattera gärna för- och nackdelar kring införandet av chip här på Cyclesport.se. Maila dina eller din klubbs åsikter till: info@cyclesport.se.