Cykelsporten toppar fortfarande kampen mot doping


WADA’s President John Fahey – [no link]

LAUSANNE , SCHWEIZ ::: WADA’s President John Fahey öppningstalade vid WADA’s fjärde Media Symposium på Olympic Museum i Lausanne. -Trots motgångar så har cykelsporten kommit längst i anti-doping kampen, var ett tydligt budskap från Fahley.

När en cyklist har höga blodvärden skriker media doping. När en vintersportare befinner sig i samma situation kallas det magsjuka.

Cykelsporten blir styvmoderligt behandlad av media när det gäller kampen mot doping. Sporten har genomgått ett offentligt stålbad när man beslutat sig för att rensa bort fuskarna. Istället för beröm för ett väl utfört anti-dopingarbete så har man i Sverige och flera andra länder valt att skriva ner sporten varje gång en fuskare påträffas. Tänk om!

Ställ frågan varför man inte hittar fler fuskare i andra sporter. För oss som är insatta i cykelsporten är svaret enkelt, letar man inte hittar man inte något, men det betyder inte att det inte finns. I cykelsporten både letar och hittar man. Man använder mer långtgående forskning i anti-dopingsyfte på Tour de France än vad man vågade göra på OS.

Jakten på fuskare handlar om mod. Mod hos beslutsfattarna att stå för en kamp där vi slipper att se unga idrottare falla ner döda. En kamp där vi inte vill se fuskare tjäna miljoner på publikintäkter och sponsorkontrakt. Men kampen kostar och det är media som tar betalt.

John Fahey berättade för WADA’s Media Symposium att användandet av biologiska pass och rapporter kring vart idrottare upphåller sig måste användas i större utsträckning. Han tog upp fallet med dansken Michael Rasmussen som ett exempel på cykelsportens vilja att med alla tillbuds stående medel slåss mot fusket. Idrottarens rapporter om vart han befunnit sig användes för att hitta oegentligheter kring danskens träning och förberedelse för Touren 2007.

Dessa regler har ännu inte börjat gälla i alla sporten, men fler och fler förbund har infört dem.

I Belgien har 65 idrottare (ej cyklister) inlett en rättsprocess mot systemet baserat på European Convention on Human Rights. Cyklister i samma land har följt dessa regler under många år och ser dom som en nödvändighet för att ha en sport på lika villkor.

John Fahey pratade också om WADA’s arbete kring samarbetet med läkemedelsföretag för att kunna utveckla testmetoder för nya preparat samt för att kunna spåra preparat historiskt. Återigen så är detta ett område i vilket cykelsporten legat steget före. Det tydligaste exemplet är sommarens tester av CERA, den nya generationen av EPO. Till detta kommer även cykelsportens samarbete med nationella polisenheter som bevakar sportens utövare och funktionärer vad gäller införsel av preparat över de olika ländernas gränser.

Cykelsporten har av olika anledningar varit långsamma vad gäller införandet av biologiska pass. Olika hinder i hur UCI, WADA och tävlingsarrangörerna skall kunna jobba med varandra har gjort att arbetet med biologiska pass har blivit lidande.

John Fahey tror att införandet av biologiska pass skall bli en milstolpe i kampen mot dopingfusk i all idrott världen över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *