3:1, inte 8 cm, UCI skärper regler för cykelkomponenter


Superplatta flygplansvingar som tempostyren är inte tillåtna enligt UCI’s regler – [no link]

SKARA ::: Efter en vecka av förvirrande besked så kommer det att komma ett uttalande idag från UCI president Pat McQuaid om den ny s.k. 3:1 regelns förtydligande. En regel som gör att många kommer att få slänga sina cykeldelar på sophögen om dom har tänkt att tävla.

För att ge lite bakgrund till vad som håller på att hända; Tidigare så har den gällande regeln för hur komponenter på cykeln skall vara utformade sagt att profilen för material i komponenter så som t.ex styren och sadelstolpar skall passa i en fyrkant med måtten 8 x 2,5 cm. I UCIs regler finns även sedan tidigare omnämnt att förhållander mellan profilens längd och höjd inte skall överstiga 3:1, men detta har enbart använts avseende ramkonstruktion.

Det som förbryllar proffsvärlden idag och som såsmåningom även kommer att beröra gemene tävlingscyklist i Sverige är den förtydling av regelverket som gjorts inför årets säsong.

3:1 principen har varit vedertagen vad gäller ramkonstruktion och samtliga tillverkare har sedan år 2000 byggt sina ramar på det viset. I den regelförtydlig som nu kommit är styren, sadelstolpar och vevarmar speciellt belysta vad gäller dimensioneringen av s.k. fusilage eller aerodynamisk spolform.

Kort och gott så kan man säga att samtliga styren, vevarmar och sadelstolpar som inte lever upp till förållandet 3:1 mellan längd och bredd på materialets tvärsnitt inte längre är tillåtna att tävla med från och med årsskiftet.

Tyvärr så var historien inte alldeles enkel i detta fall. UCI var sena med att kommunicera ut sin regeländring och varken tillverkare, cyklister eller teknisk personal var förberedda på det. Inför Amgen Tour of California hade UCI laddat upp med en stab av kommissarier som har mätt och noterat tillverkare på cyklisternas utrustning, inte för att neka dom start utan för att få en större kunskap vad regelboken får för konsekvenser.

Anledningen till de tekniska reglerna anges ofta vara säkerhet och att man vill att cyklistens prestation skall vara viktigare än materialets egenskaper. Med andra ord säker utrustning med tävling på lika villkor. Allt väl med det.

Just nu håller cykelvärlden andan och väntar på ett uttalande från UCIs president Pat McQuaid i vilket han förväntas säga att de nya reglerna inte kommer att tillämpas strikt förrän säsongen 2010. Detta mjuka förhållningssätt skall vara för att ge tillverkarna tid att konstruera och säkerhetstesta ny utrustning i enighet med regelboken.

Vad gäller svenska cyklister så har ännu inget undantag från UCI’s regler bekräftats från SCF’s tekniska delegat, men en inte allt för vågad gissning är att man på nationell nivå väljer att följa UCI’s regler med eventuellt någon säsongs fördröjning innan de strikt skall tillämpas. Så har man gjort i några fall tidigare vad gällt stora tekniska regeländringar.

Kenneth Simonsson är UCI-kommissarie och den som bereder regeländringar inom Svenska cykelförbundet:
– Vi kommer att fatta ett beslut i frågan här under våren. Vi brukar följa de regler som UCI har men i vissa fall t.ex. när man gjorde stora ändringar vad gällde tempohjälmar så lät vi utrustningen vara tillåten i Sverige under en övergångstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *