KOMMANDE EVENT:
SVENSKA PROFFS:
UCI Women´s Team:

Damer i
utländska lag:


Emilia Fahlin
Emma Johansson
Sara Mustonen
Alexandra Nessmar
Hanna Nilsson
Sara Olsson
UCI WorldTeam:
Fredrik Ludvigsson
Tobias Ludvigsson
UCI ProContinental:
Jonas Ahlstrand
UCI Continental:

Bliz-Merida
Pro Cycling


Hannes Forsby
Isac Lundgren
Robert Pölder
Johan Svensson


Team TreBerg-Bianchi

Ludvig Bengtsson
Lucas Eriksson
Marcus Fåglum-Karlsson
Alexander Gingsjö
Niklas Gustavsson
Gustav Höög
Richard Larsen
Kim Magnusson
Alexander Wetterhall


Herrar i
utländska lag:


Hampus Anderberg
Filip Bengtsson
Alexander Fåglum-Karlsson
Pontus Kastemyr
Philip Lindau
Edvin Wilson

UCI MTB:

Svenskar i utländska UCI-team

Alexandra Engen
Jenny Rissveds
Senaste

Intervju: Höllgren tar nya tag efter succépremiären med Team Argon18

Mats Höllgren (t.h.) tillsammans med hela gänget i Team Argon18 Scandinavia efter segern på Svenska Mästerskapen 2014 (Klicka för att visa större bild)

2014-12-16/ÅHUS
När Mats Höllgren för ett år sedan tog sig an uppgiften att driva ett svenskt elitlag kunde han inte tänka sig att premiärsäsongen skulle innehålla både ett SM-guld och individuell seger i svenska cupen, SWE Cup. Cyclesport.se har pratat med stallchefen som reflekterar över året som gått och blickar fram emot kommande säsong.

Mats Höllgren från Åhus i östra Skåne debuterade som sportdirektör i Team CykelCity.se för några år sedan. Han har själv tävlat från ungdomsklasserna upp till A-klassen. Efter en lång karriär som egenföretagare inom måleribranschen så öppnades en möjlighet att gå ner i arbetstid, då kunde cyklingen åter ta stor plats i hans liv.

Efter säsongen 2012 stod det klart att CykelCity-teamet inte längre skulle fortsätta. Mats var då en av de som jobbade hårt med att bygga en fortsättning med ett svensk continentalteam. Resultatet blev Team People4you, ett lag som tyvärr fick det extra kämpigt efter att huvudsponsorn Unaas Cycling struntat i att betala den sponsring man lovat laget. Mats fanns ännu en gång med och jobbade för att få in en fortsättningen på laget men i Augusti 2013 stod det klart att det bara skulle bli en säsong med den konstellationen.

Höllgren vilade inte på några lagrar utan kavlade istället upp ärmarna på hemmaplan i Skåne. Tillsammans med vännen Miche Andersson från Malmö, och med flera av de cyklister som cyklat i Team Refero Åstorps CK samt ett par nytillskott i truppen, bildades Team Argon18 Scandinavia. I stort samförstånd med Åstorps CK flyttade laget klubbadress och hamnade under vingarna på Åhus CK i Höllgrens hemmaklubb.

Med en bra trupp med cyklister och personal var laget laddade för uppgiften långt innan årsskiftet. Projektet gick dock inte helt utan bakslag.

- Vi fick oss en rejäl utmaning i Januari. Vi tappade den tilltänkta huvudsponsorn. Allt var klart och helt plötsligt fick vi börja om igen. Det blev en utmaning att få ihop det, men där stod vi inte själva. Våra övriga sponsorer, bl.a. HTS, Kalas och Odex, hjälpte till på ett sätt som vi är mycket tacksamma för, berättar Mats.

Januari månads prövning gjorde att det inte blev någon rast eller ro innan säsongen var igång. För Höllgrens del inleddes året tillsammans med Team Ringeriks Kraft i Kroatien. Att ha en fot kvar i ett continentalteam är bra både för att stärka sina kunskap och få mer erfarenheter samt för att hålla nätverket i cykelvärlden ajour. Tillbaka i Sverige igen så var det full fart med det egna teamet.

- Ja, helt plötsligt var laget i Belgien på en resa som både svetsade samman gänget och satte nivån för den goa stämning vi haft under hela året. Vi fick framgångar tidigt och det hjälper naturligtvis till för att motivera alla på rätt sätt. Man säger ibland att motivation slår klass, då är det kanske, i vårt lag har vi båda delarna och det är en fantastisk kombination.

Mats återkommer ofta till just stämningen i laget. "Ett gott gäng" säger han om alla inblandade. Under åren i Team CykelCity.se och Team People4you brukade sportchefen Aike Visbeek ofta avsluta sina mail med uttrycket "Ridae and smile". - Det snor jag av honom, det är så jäkla viktigt att ha kul närma man reser och tävlar tillsammans.

Utmaningar kom även på tävlingsbanan. Väl hemkomna från Belgien så gjorde man som Mats beskriver det "ett rejält bottennapp" i de tre danska EuropeTour-tävlingarna som körs i början av maj. Dessa lopp och premiären på SWE Cup i Halmstad i början av juni nämner han som årets sämsta.

- Efter Danmark kom vi hem till Sverige och såg en urstark Marcus Svensson köra in som tvåa på den svenska Europatourtävlingen i Uppsala. Det var ju än mer fantastiskt och roligt än vad förlusten var helgen före. Så naturligtvis har det varit upp och ner, vi har haft fina framgångar, men inte bara framgångar.

Marcus Svensson är den som konstant funnit med långt fram och prickat in flera av lagets bästa resultat under säsongen. Slutsegern på den svenska landsvägscupen i Södra Sandby blev pricken över i och en av lagets två viktigaste segrar.


Historisk seger på Svenska Mästerskapen
- Den andra är ju naturligtvis SM, konstaterar Höllgren. - Det var ett klockrent lopp - allt kördes enligt den plan vi jobbat fram inför loppet.

Argon18 Scandinavia gjorde det som alla sa var omöjligt på den tuffa mästerskapsbanan på Kinnekulle. Den branta backen tog kraft ur klungan för varje varv och till slut skulle bara en handfull cyklister komma att göra upp om segern. Många sa innan att det är den mest individuella SM-bana man kan tänka sig, det går för mycket uppför för att kunna utnyttja sitt lag som en resurs.

När det första utbrytningen kom iväg samlades de rödklädda Argon-cyklisterna längst fram i klungan. Med ett stadigt tempo klarade man att hålla avståndet till täten på en rimlig nivå samtidigt som den regerande mästaren, Michael Olsson, inte behövde sätta näsan i vinden förrän loppet verkligen var inne i finalen.

- Micke Olsson körde inte så mycket i laget på våren, han var mer med sitt norska continentalteam Ringeriks Kraft. När vi kom till SM så slöt resten av laget upp till 110 procent. Vi visste att vi kunde vinna med Olsson och den vissheten motiverade alla till att göra det dom gjorde.

Olsson vann, han försvarade sin seger, en historisk bedrift som bara ett fåtal lyckats med tidigare i svensk cykelhistoria.

säsongsavslutning på Tobago
I ett lag bestående av både gäståkare och ordinarie cyklister så avslutades säsongen med ytterligare framgångar i Tour of Tobago. En andraplats på etapploppet och en åttondeplats på Amerikatour-deltävlingen, båda genom Patrik Morén, satte punkt för säsongen.

- Det har varit många positiva saker under året. Isak Lundgren blommade ut ordentligt, Marcus Svensson gör sin bästa säsong någonsin. Det har varit en del tunga saker också, Patrik Eriksson var inblandad i en olycka då han blev påkörd av en bil tidigt på säsongen när han var i USA, Linus Dahlberg blev sjuk och fick hela säsongen förstörd, Richard Larsén kom in som en förstärkning mitt under säsongen och började med att vara sjuk en lång period. Även om det varit en del motgångar så har vi fantastiska positiva erfarenheter att ta med oss in i nästa säsong.

Små förändringar inför 2015
- Vi har inte värvat in några nya cyklister, börjar Mats med att berätta när samtalet kommer in på vad som väntar efter årsskiftet. - Vi kör vidare med samma killar. Larsén är med från start medan Dahlberg tyvärr tar en paus i sin karriär.

På personalsidan har laget redan presenterat ett nytillskott. Fredrik Lindström, tidigare sportchef i Falköpings CK, kommer att vara sportdirektör i laget och därmed ta en del av det ansvar Mats själv haft under året som gick. Co-manager är fortsatt Miche Andersson. Lagets chefsmekaniker är Ronnie Kindvall och Ola Karlsson har hand om markservicen.

- Det är ett bra gäng som backar upp killarna. Det känns fantastiskt kul inför säsongen som kommer. Det som är riktigt positivt för oss är att vi får en förstärkning på sponsorsidan inför nästa år, men det tar vi i nästa intervju, avslutar Mats Höllgren.

Team Argon18 Scandinavia 2015:
Anders Ekh
Patrik Ericsson
Richard Larsén
Isak Lundgren
Michael Olsson
Petter Persson
Marcus Svensson
Andreas Thell

KOMMENTERA GÄRNA (inloggning via Facebook):


Seger i Finland, VM-biljett och säsongens hårdast lopp
2016-08-29 ::: PRESSMEDDELANDE: Det svenska Continentalteamet Bliz-Merida Pro Cycling fortsätter att skörda framgångar. Senast i s...
...klicka för att läsa hela artikeln
Pierre Moncorge spurtade in som 2a på GP Liberty Seguros
2016-03-12 ::: PRESSMEDDELANDE: Idag körde det svenska continentalteamet Bliz-Merida Pro Cycling sin första deltävling i UCI Europe ...
...klicka för att läsa hela artikeln
Besviken Emma Johansson 24:a i Holland
2016-03-12 ::: PRESSMEDDELANDE: WiggleHigh5 med Emma Johansson i laget var inte med när tåget gick i nederländska Ronde van Drenthe...
...klicka för att läsa hela artikeln
Tre Berg tog hem årets första UCI-poäng i Taiwan
2016-03-11 ::: Den avslutande etappen av Tour of Taiwan blev en tuff tillställning där de unga åkarna i Treberg-Bianchi körde snabbast...
...klicka för att läsa hela artikeln


Manninen tog årets första seger på Classica Primavera
2016-03-06 ::: PRESSMEDDELANDE: Stora delar av den portugisiska eliten, bl.a. samtliga ...
Stark start för Wetterhall och Team TreBerg-Bianchi
2016-03-06 ::: Team TreBerg-Bianchi, ett av Sveriges två professionella team, inledde ida...
Emma Johansson trea i första WorldTour-loppet för damer
2016-03-05 ::: PRESSMEDDELANDE: Emma Johansson fick en drömstart i damcykelns nya ...
Smakstart på säsongen för Bliz-Merida i Portugal
2016-02-28 ::: PRESSMEDDELANDE: Det svenska continentalteamet Bliz-Merida PC inledde id...
Svensk etappseger i Andalucia Bike Race
2016-02-25 ::: En attack utför gav svenskarna i Team Scott-Bicycling seger på den n&...
Dansk tempomästarinna värvas till Team Crescent D.A.R.E
2016-02-24 ::: När alla pusslbitar var på plats blev det klart att det svenska damel...
Dansk talang tar plats i Bliz-Merida Pro Cycling
2016-02-19 ::: PRESSMEDDELANDE: Ett intensivt tävlingsprogram 2016 kommer at kr&au...
Merida ger 1% av omsättningen tillbaka till Svensk Cykelsport
2016-02-09 ::: Cykelmärket Merida är en stor sponsor inom cykelsporten, både gl...
Missnöjd Emma långt efter i Qatar Ladies Tour
2016-02-05 ::: PRESSMEDDELANDE: Nästan fem minuter efter segraren och en 34:e plat...
Svenskorna tappade stort andra dagen i Tour of Qatar
2016-02-03 ::: Det blev ingen ny topp-10-placering för någon av de tre svenskor som ...


2016-02-01
Valberedningen förslår ny ordförande för SCF

2016-01-22
Två dagar kvar för Tobias Ludvigsson i Tour Down Under

2016-01-22
Team Tre Berg-Bianchi inleder säsongen i Taiwan

2016-01-20
Topp-10 sammanlagt för Ludvigsson i Tour Down Under

2016-01-19
Svenska landslaget till Cross-VM uttaget

2016-01-18
Två platser för Sverige till herrarnas OS-linjelopp

2016-01-16
Bra genomkörare för Ludvigsson i säsongspremiären

2016-01-15
Fahlin avancerade en plats sammanlagt sista dagen i San Luis

2016-01-15
SM-banan på landsväg presenteras i ny video

Emilia Fahlin bra till sammanlagt inför sista dagen i ArgentinaNy topp-10 för Fahlin på tempoetappen i Tour de San Luis
Fahlin 4:a på andra etappen av Tour de San LuisEmilia Fahlin säsongsstartade först av svenskarna
Så här blir SWE Cup 2016 för landsvägscyklisternaTopp-10 för Mustonen-Lichan i säsongsstarten
Team Crescent presenterar ytterligare ett nyförvärvMTB-Vättern återuppstår efter 10 år
Mölndals CK damelit satsar mot 2016 med sex åkareTeam Crescent DARE med fyra nya åkare 2016
Isac Lundgren gör truppen komplett i Bliz-Merida Pro CyclingBliz-Merida Pro Cycling blir UCI Continental team 2016
Cykelvasan - utmaningen för första gången! Wetterhall snabbast på Cykelvasan - Stenerhag bästa dam
Wetterhall solokörde till seger på Kriterium-SMSM-guld till Alex Gingsjö efter imponerande lopp
LIVE! - Från Herrarnas SM Linjelopp - 190 kmBilder från damernas SM Linjelopp

Solokörning till femte guldet för Emma Johansson på SMRekordstort intresse för U6 Cycle Tour 2015
Gustav Larsson vann sin sjunde SM-titel på tempoEmma Johansson körde hem SM-guldet på tempo
6 timmar 33 minuter - nytt rekord på VätternrundanSolskensrundan!!! - 50e blev en av de soligaste Vätternrundorna
50:e Vätternrundan är igång!!!Solosegrare i Motala - Fåglum-Karlsson och Gustafsson
Lindau snabbast i Nässjö - Ahlstrand damsegrarinnaIdag körs andra upplagan av Nässjö Stad Grand Prix
Åleheim tog prologen på Hammarö 3-dagars - norsk segeMatti Manninen vann Kinnekulleloppet - Lisa Norden snabbaste dam
Fransk seger på Kinnekulle Cyclassic genom Pierre MoncorgeNy dominans av Team TreBerg-Bianchi på Östgötaloppet
Dubbelseger av Team TreBerg-Bianchi i den svenska säsongsöppTobias Ludvigsson kan missa flera av vÃ¥rens viktiga lopp efter vurpa
Motala AIF satsar mot 2015 med eget damlagTeam Bliz-Merida tog årets första seger i spanska Elda

Team Argon18 Scandinavia presenterar ny dräkt och fler sponsorerIntervju: Sara Olsson laddar för debuten med Team Matrix Fitness
Säsongspremiär i Spanien för Team Bliz-Merida - här är vårens programFilm: Tour of Tobago 2014 - Patrik Morén tar UCI-poäng
Tisjö intervjuar: Kim Magnusson inför första säsongen med Team TreBergFredrik Kessiakoff sätter punkt för karriären
Ahlstrand och Söderberg fortsatte dominera SM på banaFull pott till Ahlstrand och Söderberg på Ban-SM´s första dag
Intervju: Löfkvist inför premiärsäsongen med Team Tre Berg-BianchiTeam Bliz-Meridas Matti Manninen flyttar till brittiska Raleigh-GAC
Talk of Bike testar: Canyon Lux CF 9.9 Team OnebyJonas Ahlstrand storfavorit inför helgens SM på bana
Emil Lindgren klar för sydafrikanska Kargo Pro MTBAlexandra Nessmar ser fram emot säsongen med nya danska laget
Team Bliz-Merida förlänger avtalet med klädföretaget TrimtexPontus Kastemyr kör 2015 i conti-teamet Differdange från Luxemburg
Tre svenskor i dansk satsning på frammarschLindström förstärker ledarstaben i Team Argon18 Scandinavia

Sortera:
Mest läst på Cyclesport.se:
Om prylar och företag:
Talk of Bike testar: Canyon Lux CF 9.9 Team Oneby
Nu är det dags för Trek on Tour 2014 - testa cyklar och utrustning
Skoda blir en av huvudsponsorerna till Vätternrundan
Talk of Bike testar: Canyon Ultimate CF SLX Di2 7,0
Merida blir ny cykelpartner till Vasaloppet och CykelVasan
Bliz Active lanserar nya Tempo - 24 gram och otrolig flexibilitet
Polar lanserar världens smartaste träningsdator
Sweden Bike Expo - Nordens största cykelmässa 16-17 november
Prime-Cycling - utvalda produkter av cyklister för cyklister
TREK On Tour 2013 - över 30 platser redan klara
Senast skrivna i varje kategori:

Senaste nytt från

Bliz-Merida Pro Cycling

UCI Continental Team
presented by Cyclesport.se